Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

 

Bixbiet behoort tot de Berylgroep en is een Aluminium Beryllium Silikaat Be3Al2Si6O18.

Bixbiet is de buitengewoon zeldzame rode variant van Beryl. De naam Bixbiet is omstreden omdat hij gemakkelijk verward kan worden met Bixbyiet, een oxyde van Mangaan en IJzer.

Bixbiet wordt uitsluitend gevonden in de Thomas en Wah Wah Mountains in de Amerikaanse staat Utah. De kristallen hebben dezelfde uiterlijk vorm als de normale Beryl (hexagonaal), zijn echter zeer klein. Een kristal van 1 cm is al een zeldzaamheid, bovendien zijn de kristallen meestal erg verontreinigd en niet helder.

Bixbiet wordt wel gefacetteerd maar het merendeel van de geslepen stenen wegens slechts een fractie van een karaat. Er zijn slechts enkele stenen bekend van 2 karaat. De kleur wordt veroorzaakt door spoortjes van het element Mangaan.

In tegenstelling tot de andere Beryl varianten komt Bixbiet niet voor in pegmatieten maar in het magmatisch uitvloeiingsgesteente Rhyoliet. Enkele jaren geleden (2003) is er in Madagascar een rode Beryl ontdekt die in eerste instantie Bixbiet genoemd werd en wel gevonden werd in pegmatiet, later is echter gebleken dat de steen een enorm hoog Cesiumgehalte bevat en is toen geklassificeerd als een nieuw mineraal, behorende tot de Beryl groep. De steen is vernoemd naar Dr. Frederico Pezzotta (een Italiaanse expert op het gebied van edelstenen uit Madagascar) en ontving de naam Pezzotaïet.

De hardheid is 7.5-8, dus het is een vrij duurzame steen.

 

Bixbiet - Beryl