Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

 

De naam Citrien is afgeleid van Citrus (vanwege de kleur).

 

Citrien - Kwarts

Citrien is de gele of goudgele variëteit van het mineraal kwarts (Siliciumdioxyde SiO2, het meest voorkomende mineraal op aarde). De gele kleur wordt veroorzaak door spoortjes IJzer. Volkomen heldere Citrien is in wat grotere kristallen of stukken zeldzaam De kristallen worden gewoonlijk gevonden in clusters als hexagonale prisma's met een streping die loodrecht op de lengterichting staat en pyramidale eindvlakken. Over het algemeen worden de kristallen helderder in de richting van de eindvlakken.

Citrien wordt voor edelstenen meestal in facetten geslepen, af en toe ook wel als cabochon.

Als edelsteen is Citrien niet erg kostbaar ondanks de zeldzaamheid. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat citrien vrij gemakkelijk gemaakt kan worden door het verhitten van Amethyst, (overigens is het waarschijnlijk dat veel van de natuurlijke Citrien ontstaan is uit Amethyst of Rookkwarts door aardwarmte). Vanwege de geringe hardheid (7) is de steen ook niet erg duurzaam. De belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, Madagascar en de voormalige Sovjetunie.

Citrien werd, afhankelijk van de kleur, in het verleden ook wel Madeira topaas, gouden topaas of topaas van Bahia genoemd, geheel onterecht omdat Topaas een volkomen ander mineraal is. Waarschijnlijk gebeurde dat om een hogere kostbaarheid te suggereren.