Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Opaal is een amorf (niet kristallijn) waterhoudend oxyde van Silicium SiO2.nH20.

De samenstelling is met uitzondering van het water gelijk aan die van de andere mineralen van de kwartsgroep waartoe oa. ook Bergkristal en Amethyst behoort. Opaal bevat 1 tot 20% water.

Hoewel Opaal geen kristalstructuur heeft, heeft het toch een zekere regelmatige opbouw van kleine bolletjes (doorsnede 0.004 tot 0.400 mm), die een driedimensionaal rooster vormen waardoor het kleurenspel bepaald wordt. Opaal komt meestal voor als min of meer dunne aders in gesteenten die rijk zijn aan kwarts. Het meest kenmerkend voor Opaal is het kleurenspel, hoewel er ook Opaal is zonder kleur, hier zijn de bolletjes waaruit Opaal is opgebouwd niet regelmatig gerangschikt. Afhankelijk van de hoeveelheid water kan Opaal meer of minder stabiel zijn en gevoelig voor uitdroging, waardoor het kleurenspel kan verdwijnen en er haarscheurtjes in de steen kunnen komen. Over het algemeen is Opaal met een watergehalte van minder dan 6% stabiel. Ook Opaal zonder kleurenspel, mist doorzichtig of dooschijnend en met een mooie kleur wordt als edelsteen gebruikt, oranje rode tot rode kleuren worden Vuuropaal genoemd.

Bekende vindplaatsen zijn: Australië, Mexico (Vuuropaal), Honduras, Brazilië, USA en recentelijk ook Ethiopië. Opaal heeft een hardheid van 5.5-6.5, en is dus kwetsbaar.

De naam Opaal is afgeleid van het Sanskriet "Upala" wat edelsteen betekent.

Opaal