Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Pezzotaïet behoort tot de Berylgroep en is een Aluminium Beryllium Silikaat waarvan een groot gedeelte van het Beryllium vervangen is door Cesium.

Pezzotaïet is voor het eerst ontdekt in de granitische pegmatieten van het Mandrosonoro district nabij Centraal Madagascar. Aanvankelijk werd de steen Bixbiet genoemd tot na onderzoek duidelijk werd dat de chemische samenstelling erg afweek van de samenstelling van Bixbiet.

Zo is een groot gedeelte van het Beryllium vervangen door het element Cesium, ook het element Mangaan is in veel grotere concentratie aanwezig dan in Bixbiet. Mangaan is dan ook in belangrijke mate verantwoordelijk voor de kleur. Door de International Mineralogial Association (IMA) is vastgesteld dat het hier een nieuw mineraal, behorend tot de Berylgroep betreft, en de naam Pezzotaïet, voorgesteld door het Museo Civico di Storia Naturale (naar Dr. Frederico Pezzotta, Italiaans expert op het gebied van edelstenen uit Madagascar is aanvaard.

Pezzotaïet wordt bijna uitsluitend als opake steen gevonden, waarbij fijne parallelle holle of met water gevulde buisjes voor een katoog effect zorgen, heldere Pazzotaïet komt slechts zeer zelden voor. De kristallen hebben dezelfde hexagonale vorm als de normale Beryl, maar zijn over het algemeen plat.

Pezzotaïet is een zeer zeldzame steen.

De hardheid is 7.5-8, dus het is een vrij duurzame steen.

 

Pezzotaïet - Beryl