Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

Bgg. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Robijn is een variëteit van het mineraal korund. Chemisch gezien is Robijn Aluminiumoxyde (Al2O3) met een spoortje van het metaal Chroom. Het Chroom is verantwoordelijk voor de kleur.

Robijn, mits zuiver en dieprood van kleur behoort tot de kostbaarste edelstenen, en is in wat grotere afmetingen zeker zo kostbaar als diamant. Perfecte stenen van 5 karaat en groter zijn uitzonderlijk zeldzaam. De meest bekende en beroemde vindplaats waar de mooiste en grootste Robijnen zijn gevonden is Mogok in Birma. Hier komen de beroemde "duivenbloedrode" Robijnen vandaan. Hoewel in Mogok nog wel Robijn wordt gevonden komt tegenwoordig de meeste Robijn uit Mong Hsu, ook in Birma. Verder wordt Robijn gevonden in oa. Tanzania, Madagascar, Vietnam, Laos, Cambodja, Sri Lanka en Thailand. Robijn in een niet heldere kwaliteit komt veel uit India, Madagascar en Kenia. In Tanzania wordt Robijn in Zoisïet gevonden, een aantrekkelijke groen-rode combinatie, zeer geschikt voor carvings.

De meeste Robijn (meer dan 99% van alle Robijn) ondergaat een hittebehandeling om de kleur te verbeteren, mits er geen toevoeging van vreemd materiaal plaats vindt is deze behandeling internationaal geaccepteerd. Er vinden ook hittebehandelingen plaats waarbij vreemd materiaal aan de steen wordt toegevoegd, hetzij om de kleur te verbeteren, hetzij om met een glasachtig materiaal fouten en breuken.in de steen te herstellen. Robijn die deze behandeling heeft ondergaan wordt als inferieur beschouwd en is ook veel minder waardevol.

Soms komen in Robijn naaldachtige insluitsels van Rutiel (Titaniumdioxyde) voor die de groeirichting van het kristal volgen. Wordt een dergelijke steen cabochon geslepen dan ontstaat bij opvallend licht een buigingsfiguur doordat het licht volgens de ingegroeide insluitsels afgebogen wordt en zien wij een ster.

Een dergelijke steen heet dan ook Sterrobijn.

De naam stamt af van het Latijnse woord "Rubeus" wat rood betekend.

Robijn - Sterrobijn