Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Saffier is een variëteit van het mineraal Korund en dus een broertje van Robijn. Chemisch gezien is Saffier Aluminiumoxyde (Al2O3) met spoortjes van de metalen IJzer en Titanium. Afhankelijk van de hoeveelheid en de toestand waarin de 2 metalen voorkomen kan Saffier alle kleurschakeringen hebben tussen diepblauw en lichtgeel.

Saffier, mits zuiver en korenbloemblauw van kleur behoort tot de kostbaarste edelstenen. Een bekende maar helaas uitgeputte vindplaats is Kashmir. Verreweg de meeste Saffier komt op het ogenblik uit Sri Lanka, Australië, Thailand, Madagascar en Tanzania.

De hoogste waarde hebben de korenbloemblauwe Saffieren van Sri Lanka en Mogok in Birma, hoewel er op het ogenblik ook heel mooie stenen van Madagascar komen.Verder wordt Saffier gevonden in oa. Tanzania, Madagascar, Vietnam, Laos, Cambodja, Sri Lanka en Thailand. In China wordt heel donkerblauwe, vrijwel zwarte Saffier gevonden..

De meeste Saffier (meer dan 99% van alle Saffier) ondergaat een hittebehandeling om de kleur te verbeteren, mits er geen toevoeging van vreemd materiaal plaats vindt is deze behandeling internationaal geaccepteerd. Er vinden ook hittebehandelingen plaats waarbij vreemd materiaal aan de steen wordt toegevoegd, hetzij om de kleur te verbeteren, hetzij om met een glasachtig materiaal fouten en breuken.in de steen te herstellen. Saffier die deze behandeling heeft ondergaan wordt als inferieur beschouwd en is ook veel minder waardevol.

Soms komen in Saffier naaldachtige insluitsels van Rutiel (Titaniumdioxyde) voor die de groeirichting van het kristal volgen. Wordt een dergelijke steen cabochon geslepen dan ontstaat bij opvallend licht een buigingsfiguur doordat het licht volgens de ingegroeide insluitsels afgebogen wordt en zien wij een ster. Een dergelijke steen heet dan ook Stersaffier. Bij zwarte stersaffieren uit het zuiden van Thailand kan ook nog Hematiet ingesloten worden, en kunnen we hier soms 2 sterren zien, 1 door ingesloten Rutiel en 1 door ingesloten Hematiet. Omdat de vlakken waarin Rutiel en Hematiet insluitsels liggen vaak 30 graden t.o.v. gedraaid zijn zien we dan een 12-stralige ster.

De naam stamt af van het Griekse woord (oorspronkelijk uit het Sanskriet) "Sappheiros" wat blauw betekent.

Saffier - Stersaffier