Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Smaragd behoort tot de Berylgroep en is een Aluminium Beryllium Silikaat Be3Al2Si6O18.

Smaragd is de blauwgroene tot geelgroene variant van Beryl.

De kleur wordt veroorzaakt door spoortjes van het element Chroom, in smaragden uit enkele gebieden in Afrika kan het chroom geheel of gedeeltelijk vervangen zijn door het element Vanadium. Smaragd in een volkomen heldere kwaliteit komt vrijwel niet voor, opake smaragd komt meer voor.

Smaragd kristalliseert in het hexagonale stelsel, kristallen komen vaak voor in volkomen zeszijdige prisma's met ofwel platte eindvlakken ofwel kleinere bipyramidale prisma's.

Smaragd komt voor op plaatsen waar pegmatietlichamen worden gevonden, het is een vrij zeldzame steen. Bekende vindplaatsen zijn: Brazilië, Madagascar, India en de meest bekende: Colombia.

Zelfs een goede kwaliteit smaragd bevat vrij veel insluitsels ("Jardin" genaamd), en vaak ook haarscheurtjes. Om deze minder zichtbaat te maken wordt een smaragd vaak behandeld met was of olie, tegenwoordig ook wel met opticon (een 2-componenten epoxyhars). Mede hierdoor is noodzakelijk extra voorzichtig te zijn bij het reinigen van een sieraad waarin smaragd verwerkt is. Ultrasonoor reinigen is zeker uit den boze.

De hardheid is 7.5-8, dus het is een vrij duurzame steen.

Smaragd - Beryl