Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Toermalijn is een boriumsilikaat van variabele en buitengewoon ingewikkelde samenstelling, (Na,CA)(Li,AL,MG,Fe,Mn)3Al6(OH)4(BO3)3(Si6O18).

Toermalijn vormt meestal lange prismatische kristallen heel vaak met eindvlakken. De kristallen vormen soms bundels of waaiervormige aggregaten. De meest voorkomende kleur van Toermalijn is zwart, hoewel Toermalijn in vrijwel iedere kleur kan voorkomen. Er bestaan ook meerkleurige kristallen, waarvan de kleur concentrisch is opgebouwd, heeft de kern een rode kleur en de schil een groene kleur dan spreken we van watermeloentoermalijn, ook kan de kleur in de lengterichting van het kristal gezoneerd zijn. Toermalijn vertoond een heel sterk dichroïsme. Wordt de steen in verschillende richtingen bekeken dan zien w bij doorvallend licht verschillende kleuren. Heldere Toermalijn is vrij zeldzaam, zeker in de intensieve kleuren. Heldere stenen worden gefacetteerd, opake stenen vaak tot cabochon geslepen. In Toermalijn kunnen fijne parallel lopende kanaaltjes aanwezig zijn, deze geven bij cabochon geslepen stenen een kattenoog effect.

Omdat toermalijnen in veel kleuren voorkomen worden er vaak namen aangegeven die op de kleur duiden: Rubelliet = roze tot rood, Verdeliet = groen, Indigoliet = blauw. De meest voorkomende zwarte Toermalijn wordt Schörl genoemd. De hardheid is 7,5, dus de steen is vrij duurzaam.

De naam Toermalijn is afgeleid van het Singhalees "Toramalli" (betekenis niet bekend).

Toermalijn