Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Topaas is een Aluminiumfluorsilicaat Al2(OH,F)2(Si)4).

In het verre verleden werd de naam Topaas toegekend aan een groene edelsteen, die tegenwoordig Olivijn (Peridoot) wordt genoemd. Topaas komt voor als korte gedrongen, incidenteel lange prismatische kristalllen met soms karakteristieke eindvlakken.l

Topaas komt voor in een grote verscheidenheid van kleuren, waarvan de goudgele (Goudtopaas) en de roze het waardevolst zijn (overigens kan door voorzichtige warmtebehandeling een Goudtopaas omgezet worden in een roze Topaas). Deze kleuren worden vrijwel alleen in de omgeving van Ouro Preto in Minas Gerais (Brazilië) gevonden. Topaas komt voor in magmatische gesteenten zoals pegmatieten, het is geen uitzonderlijk zeldzaam mineraal.

Veel kleurloze Topaas wordt met neutronen bestraald en daarna soms nog met hitte behandeld om allerlei kleuren blauw of groen te krijgen. Vaak wordt lichtblauwe Topaas (al dan niet bestraald) verkocht als Aquamarijn, met het blote oog zijn deze stenen moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Topaas wordt op alle continenten gevonden, belangrijke vindplaatsen zijn: Brazilië. Nigeria, USA, Birma, Sri Lanka, Australië, Pakistan, de voormalige USSR en Mexico.

De naam Topaas is afgeleid van het Sanskriet "Tapas" wat vuur betekent.

Topaas