Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

 www.rolsteen.nl

Agaat is een variëteit van Chalcedoon, een cryptokristallijne kwarts, en is opgebouwd uit hele kleine, vrijwel niet zichtbare, ("crypto" = verborgen) kristalletjes van kwarts ofwel SiO2. (Siliciumdioxyde, het meest voorkomende mineraal op aarde). Als Chalcedoon ritmisch is neergeslagen in min of meer gekleurde banden spreekt men van agaat. Andere vormen van Chalcedoon en dus nauw verwant met agaat zijn oa.: Onyx, Mosagaat, Plasma, Prasem, Carneool, Sardonyx, Jaspis, Heliotroop, Chrysopraas.

Agaat ontstaat veelal door minerale opvulling in holtes in vulkanisch gesteente.

Agaat wordt voornamelijk gebruikt voor cabochon geslepen edelstenen en het maken van carvings (dierfiguren en dergelijk). Ook in de chemische en farmaceutische industrie werd (en soms nog wordt) Agaat gebruikt in de vorm van vijzels.

De naam "Agaat" is afgeleid van "Achates", een rivier in het zuiden van Sicilië

Hoewel geslepen Agaat een zeer fraaie en aantrekkelijke edelsteen kan opleveren is de waarde niet bijzonder hoog door het veelvuldige voorkomen. Agaat wordt nagenoeg in de hele wereld gevonden, de grootste voorraden bevinden zich in Zuid-Brazilië - Uruguay. Agaat wordt soms ook gekleurd, dat is mogelijk omdat de verschillende lagen een andere porositeit kunnen hebben, waardoor kleurstoffen meer of minder in de steen kunnen dringen.

Agaat - Chalcedoon