Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Contact info:

DE ROLSTEEN

Thorbeckelaan 44

5142 CG Waalwijk

 

Tel.: 0416-339746

Mob. 06-16529600

b.g.g. 06-80117008

E-mail: info@rolsteen.nl

 

 

Bezoek: na afspraak

De Rolsteen

Home    Beurzen    Over ons    Kraakservice    Produkten    Reizen    Contact    Blog   Webshop

Alexandriet en Chrysoberyl

Chrysoberyl en Alexandriet zijn eigenlijk dezelfde stenen, te weten Beryllium Aluminium Oxyde. De bijzondere kleurwisseling van Alexandriet (groenachtig in daglicht een paarsachtig rood in kunstlicht) wordt veroorzaakt door een klein spoortje van het metaal Chroom in de steen. De kleurwisseling is het beste zichtbaar bij ouderwets gloeilampenlicht, de moderne TL en halogeenlampen bevatten teveel blauwe componenten en lijken daardoor veel op daglicht. Hoewel de kleurwisseling de meest kenmerkende eigenschap is van Alexandriet, kan de kleurwisseling variëren van vrijwel 0 tot 100%. Het spreekt vanzelf dat stenen met een geringe kleurwisseling aanmerkelijk minder waardevol zijn dan de stenen met een goede kleurwisseling.

Internationaal is afgesproken dat Chrysoberyl met een spoortje van het metaal Chroom Alexandriet mag heten, ook al is er van kleurwisseling nauwelijks sprake. De aanwezigheid van Chroom kan vrij gemakkelijk vastgesteld worden met een spectroscoop. De meest bekende en beroemde vindplaats van Alexandriet is bij de Tokovaya rivier in de Oeral, hier is Alexandriet in 1830 voor het eerst ontdekt. Van deze vindplaats komen incidenteel nog mooie stenen vandaan. Tegenwoordig worden ook veel Chrysoberyllen en Alexandrieten gevonden in Sri Lanka, India (met name in de deelstaat Orissa), Tanzania, Madagascar en Brazilië.

Alexandriet hebben wij gefacetteerd en als katoog, met een kleurwisseling van 20-100% uit Madagascar, Tanzania, Brazilië, Sri Lanka en uit de klassieke vindplaats in de Oeral.

Alexandriet.
Chrysoberyl.
Alexandriet
Chrysoberyl